Join the C34 Association Today!
[C34 Home] [C34Tech Notes] [C34 Tech Wiki] [Join!]
Please login or register.
Advanced search  

News:

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: ST4000+ Autopilot Won’t Work  (Read 624 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

George Bean

  • Forum - Petty Officer 3rd Class
  • ***
  • Karma: 2
  • Posts: 64
    • View Profile
ST4000+ Autopilot Won’t Work
« on: August 03, 2017, 09:08:57 AM »

My ST4000+ control head will no longer switch to Auto mode.  When I press the “Auto” key, the screen will momentarily display “4000 WHL” at the top then switches back to standby mode.  In standby mode it doesn’t display rudder direction indicator at the bottom of the screen either. It does show the same heading as the chart plotter.  I have the fast heading sensor and rudder reference unit installed.  Worked perfectly for years.  It passed the functional, operating sense and Seatalk interface tests.  It does the same “4000 WHL” display error when I do the wind transducer interface test.  I also cannot find the Dockside Rudder Calibration Screen in the set-up menu.  How do I fix this?

I’ve been reading up on other ST4000+ failures and I’m not very hopeful.  If I must replace with the EV-100, does this mean I have to replace the fluxgate compass and fast heading sensor too? 
Logged
George Bean
s/v Freya  1476

Dave Spencer

  • Forum - Petty Officer 1st Class
  • *****
  • Karma: 2
  • Posts: 405
    • View Profile
Re: ST4000+ Autopilot Won’t Work
« Reply #1 on: August 03, 2017, 09:29:25 AM »

Hi George,
I got many years of great service from my ST4000 before it packed it in.  I'm not sure I'm too hopeful about your situation but I have a 34 page ST4000 service manual that I would be glad to send to you. It might help.  I'll also see if I can get it posted in the manuals section of the tech wiki.
Please PM me with your email address and I'll send it to you straight away.

Logged
Dave Spencer
C34 #1279  "Good Idea"
Mk 1.5, Std Rig, Wing Keel, M35A Engine
Boat - Lion's Head, Ontario
People - London, Ontario

Mick Laver

  • Forum - Petty Officer 2nd Class
  • ****
  • Karma: 0
  • Posts: 162
    • View Profile
Re: ST4000+ Autopilot Won’t Work
« Reply #2 on: August 03, 2017, 11:15:08 AM »

In March 2013 my ST4000+ had a SeaTalk failure. Raymarine repaired the unit for a flat rate of $275, and it's been a rock ever since. That's certainly cheaper than buying a new EV-100.
Logged
Mick and Sherrie Laver
CINNAMON
1999 C34 Mk II #1432
San Diego, CA

Craig Illman

  • Forum - Chief Petty Officer
  • ******
  • Karma: 12
  • Posts: 960
    • View Profile
Re: ST4000+ Autopilot Won’t Work
« Reply #3 on: August 03, 2017, 12:21:34 PM »

You could try contacting Dan Gerhardt C250@mydurango.net. He repaired mine and answered any questions before I sent it to him.

Craig
Logged

Jim Brener

  • Administrator
  • Forum - Petty Officer 3rd Class
  • ***
  • Karma: 0
  • Posts: 59
    • View Profile
Re: ST4000+ Autopilot Won’t Work
« Reply #4 on: August 07, 2017, 12:38:57 PM »

Try  dan@mydurango.net>  for repair and Rick at  r.wallace@i3dgear.com.  Rick is making "old" new parts for Autohelms with 3D printing.  I purchased the foot petal for my 3000 Dan sent me a rebuilt wind vane/wind speed
Logged
Jim Brener
Wind Spirit  1987  #504
Pages: [1]   Go Up