Join the C34 Association Today!
[C34 Home] [C34Tech Notes] [C34 Tech Wiki] [Join!]
Please login or register.
Advanced search  

News:

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: AC and Heat lo ps problem  (Read 372 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Rortega46

  • Forum - Petty Officer 3rd Class
  • ***
  • Karma: 0
  • Posts: 92
    • View Profile
AC and Heat lo ps problem
« on: December 19, 2018, 06:39:45 AM »

In the last 4-6 weeks the AC and heating unit has developed a problem and shuts down after a few minutes running time. The error code on the SMXii controller is LO PS.   FYI, it shuts down and displays LO PS in both heating and cooling modes.

Its my understanding the SMXii HI PS error code indicates a lack of cooling water through the system, and the LO PS error code indicates a lack of air flow through the system.  Ive cleaned the air intake filters, and the coils look relatively clean.  Ive not checked the freon level as I dont know the pressure spec and procedural steps to do this. 

If anyone has any suggested troubleshooting steps to resolve this problem it will be greatly appreciated.
 
Thanks to all for your help and may you have a Merry Christmas and a happy New Year.
Logged
Randy & Karla Ortega
2001 MKII Hull # 1532 M35BC
S/V Yat
New Orleans, LA

Ken Juul

  • Forum - Master Chief Petty Officer of the Navy
  • ********
  • Karma: 14
  • Posts: 2274
    • View Profile
Re: AC and Heat lo ps problem
« Reply #1 on: December 27, 2018, 01:29:05 PM »

What brand heat pump do you have.  That might get some more answers.
Logged
Ken & Vicki Juul
Luna Loca #1090
Chesapeake Bay
Past Commodore C34IA

Rortega46

  • Forum - Petty Officer 3rd Class
  • ***
  • Karma: 0
  • Posts: 92
    • View Profile
Re: AC and Heat lo ps problem
« Reply #2 on: December 27, 2018, 05:11:58 PM »

Ken, thanks for the suggestion.  The unit is a 16k BTU Cruisair model FX16-P.  The plate on the unit has a lot of info and says Lo Side 150 PSI and Hi Side 300 PSI.  Im still thinking the LO PS error is due to the unit being low on freon and plan to check it.  Im wondering if no one else has seen the LO PS error.
Logged
Randy & Karla Ortega
2001 MKII Hull # 1532 M35BC
S/V Yat
New Orleans, LA

Ken Juul

  • Forum - Master Chief Petty Officer of the Navy
  • ********
  • Karma: 14
  • Posts: 2274
    • View Profile
Re: AC and Heat lo ps problem
« Reply #3 on: December 28, 2018, 08:26:30 AM »

may want to look at this thread before you call the tech.
http://www.clubsearay.com/index.php?threads/cruisair-smx-ps-lo.13833/
Logged
Ken & Vicki Juul
Luna Loca #1090
Chesapeake Bay
Past Commodore C34IA

Rortega46

  • Forum - Petty Officer 3rd Class
  • ***
  • Karma: 0
  • Posts: 92
    • View Profile
Re: AC and Heat lo ps problem
« Reply #4 on: December 29, 2018, 06:26:27 AM »

There is some great troubleshooting info in the link.  Ive cleaned air filters and water lines but the LO PS error continues.  It seems the next logical step is to check and top off freon.  Although Id rather do it myself, Im not confident of my ability and the steps to do this so its time to call a tech. 
Logged
Randy & Karla Ortega
2001 MKII Hull # 1532 M35BC
S/V Yat
New Orleans, LA

Rortega46

  • Forum - Petty Officer 3rd Class
  • ***
  • Karma: 0
  • Posts: 92
    • View Profile
Re: AC and Heat lo ps problem
« Reply #5 on: January 23, 2019, 12:02:57 PM »

It turns out the LO PS error code on my SMXII was due to low freon.  The AC/Heat system has been charged and working well now.
Logged
Randy & Karla Ortega
2001 MKII Hull # 1532 M35BC
S/V Yat
New Orleans, LA
Pages: [1]   Go Up